0171-44 73 00 info@karpegards.se

däck

Byta däck billigt – 250kr

Kom till Karpegårds i Enköping nästa gång det är dags för att byta däck. Det är säkrast att boka tid innan men du kan självklart komma förbi och se om vi har en ledig tid för däckbyte. Vi kontrollerar och korrigerar även lufttrycket på de nya däcken.

Vi erbjuder även balansering och omläggning av däck.

 

Bra att veta om däck

Sommardäck

Bilens däck måste minst ha 1,6 mm mönsterdjup i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör däcken ha minst 3 millimeter i mönsterdjup. Det finns inget krav på hur nya däcken ska vara men se till att förvara däcken torrt, svalt och mörk så att de inte torkar ut.

Se till att trycket i däcken är rätt, information om vad som gäller för däcken till din bil hittar du i bilens instruktionsbok. Genom att köra med rätt lufttryck i däcken får du:

  • Bättre köregenskaper
  • Minskad bränsleförbrukning
  • Längre livslängd på däcken

Vinterdäck

Du ska alltid anpassa däcken på din bil efter underlaget och rådande väder. Vinterdäck kan vara antingen odubbade friktionsdäck eller dubbade däck.Vinterdäcken ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter när det är vinterväglag. Dessutom ska däcken  vara

  • särskilt framtagna för vinterkörning och
  • märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow.

Sommardäck har en speciell gummiblandning som gör att de blir för hårda när temperaturen är låg. Därför bör du se till att använda vinterdäck när temperaturen närmar sig noll eller när det är minusgrader.

I Sverige är det krav på att man ska använda vinterdäck från 1 december till den 31 mars.

Dubbdäck

För dubbdäck gäller andra regler än för vinterdäck.

Är det vinterväglag och du har en släpvagn till bilen måste även släpvagnen ha dubbdäck om bilen har dubbdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. En bil får inte ha både dubbade och odubbade däck samtidigt.

I vissa kommuner kan det vara förbjudet att framföra fordon som har dubbdäck, reglerna kan gälla speciella vägar eller vägsträckor. Kommunerna själva beslutar om förbuden, så är du intresserad av vad som gäller där du bor så kontakta kommunen. Se kontaktuppgifter till Enköpings kommun

Dubbdäck får man använda mellan den 1 oktober till den 15 april. Man får använda dubbdäck även andra tider, om det är eller befaras bli vinterväglag.